Betekent de komst van Microsoft Teams het einde van het e-mailtijdperk?
06 mei 2020 
in E-mail

Betekent de komst van Microsoft Teams het einde van het e-mailtijdperk?

Sinds het grootste deel van Nederland thuis werkt, heeft Microsoft Teams met een sneltreinvaart z’n opmars gemaakt. Waar je voorheen een e-mail met Outlook stuurde, gebruiken veel mensen nu de chatfunctie van Teams. Wordt dit dan nu echt het einde van al zo lang durende e-mailtijdperk?

De afgelopen jaren vond al enigszins een verschuiving plaats in het gebruik van e-mail naar chat, maar de afgelopen weken heeft er een soort aardverschuiving plaatsgevonden tussen het gebruik van Outlook en Teams. Veel bedrijven hebben Teams versneld in gebruik genomen om online meetings met elkaar te kunnen doen. Daarmee wordt er ook veel meer gebruik gemaakt van de chatfunctie in Teams, én laten we eerlijk zijn…

“Een chatberichtje sturen is toch een stuk sneller dan een e-mail helemaal van onder tot boven op te stellen.”

Misschien is Teams ook voor jou nog een relatief nieuw programma en is het goed gebruiken ervan nog even zoeken. Een ding is zeker, het is een super handig programma om slimmer mee te werken! Of in ieder geval: als je het gebruikt waarvoor het bedoeld is…

Dat is nu precies de struggle van de ineens grote opkomst van Teams. Waar ik normaal gesproken bij bedrijven help om goede onderling goede afspraken te maken bij het in gebruik nemen van een dergelijk samenwerkingsplatform, is daar bij de meeste bedrijven nu simpelweg geen tijd voor geweest. Het belangrijkste was; het moet zo snel mogelijk beschikbaar zijn, zodat we zo goed mogelijk thuis kunnen werken.

Maar hoe gebruik je Teams nou handig? Wanneer stuur je bijvoorbeeld een chatbericht en wanneer is een e-mail toch handiger? In deze video deel ik mijn visie op de komst van Teams en hoe je dit handig gebruikt in samenwerking met Outlook.

Wil je meer leren over Teams, Outlook of OneNote? Bekijk de Mailbox Master Videotheek. Hier vind je o.a. ook uitleg over de chatfunctie in Teams en hoe je met de Outlook Agenda met één druk op de knop een Teams meeting inplant.

Merk jij al een verschuiving van e-mail naar chat in jouw werk? Is Teams voor jou een fijne toevoeging of wéér een extra platform om in de gaten te houden? Wat vind jij handig aan Teams? En welke uitdagingen brengt het met zich mee in jouw werk?

Let me know, ik ben benieuwd naar jouw ervaring 🙂

Vivianne Kroone

Over de schrijver
Vivianne Kroone staat bekend als de meest praktische hulp op het gebied van mailboxen in Nederland. Vivianne werkte zelf bijna 10 jaar als persoonlijke assistent toen ze besefte dat ze 50% van de tijd collega’s aan het trainen was in hoe ze hun mailbox beter konden gebruiken. Daarom doet ze dit nu dagelijks met de trainingen vanuit haar eigen bedrijf Mailbox Master. Haar klanten zijn onder anderen het WNF, de Belastingdienst en Sodexo Services Nederland.
Reactie plaatsen

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook training doen?