33 reflectievragen om te reflecteren op het afgelopen jaar
07 december 2021 

33 reflectievragen om te reflecteren op het afgelopen jaar

Zelfreflectie is de school van wijsheid. Ik houd van reflecteren, het liefst met een journal erbij. Lekker schrijven en nadenken over vragen zoals; wat was mijn beste beslissing die ik het afgelopen jaar heb genomen of met de kennis van nu, wat zou ik dit jaar anders hebben gedaan?  In dit artikel vind je 33 reflectievragen ter inspiratie om mee te reflecteren. 

Op dit moment van plaatsing is december net begonnen. De laatste maand van het jaar is bij uitstek altijd mijn favoriete maand van het jaar! Misschien denk jij nu meteen: "Jaaaa, de mijne ook!" of denk je juist "Ik hááát december..." (doet mij denken aan moppersmurf, niet dat jij dat bent natuurlijk haha.). Als kind vond ik december altijd al helemaal fantastisch. Sowieso de gezelligheid van samen zijn en alle lekkernijen. Maar waarschijnlijk ook omdat ik ieder jaar een enorme berg cadeautjes kreeg, aangezien we zowel Sinterklaas als mijn verjaardag vierden. Ik kreeg wel altijd alle cadeautjes in één maand en de rest van jaar niets, dat was natuurlijk wel jammer. Maar goed, zodra de eerste dag van december begint, gaat er de laatste jaren in mijn hoofd een soort automatisch proces van start: jeeeh gezelligheid, lekker eten, de afronding van het jaar en de daarbij behorende reflectie.

December is het ultieme moment om te reflecteren op het afgelopen jaar. Het is niet alleen een mooie afsluiter van je jaar. Het is ook een manier om te groeien, om over jezelf en van jezelf te leren, om lessen te trekken uit het afgelopen jaar en om deze mee te nemen terwijl je nieuwe doelen stelt voor het nieuwe jaar. Er zijn verschillende manieren hoe je een eindejaarsreflectie kunt aanpakken. Als eerste is het goed om korte voorbereiding te doen.

Reflectievragen voor journalen door Vivianne Kroone

Waarom het handig is om je reflectiemoment voor te bereiden

Als je niet zo vaak reflecteert, kan het een grote overgang zijn om vanuit de dagelijkse ratrace van je to do lijst afvinken, ineens rustig te gaan zitten reflecteren. Daarom is deze korte voorbereiding slim om te doen. Pak ieder jaar op de eerste dag van de december alvast onderstaande lijst met vragen erbij. Je leest de lijst met vragen alvast een keertje door met de intentie dat je er de komende weken in je achterhoofd alvast een beetje over na kan denken, dat het een beetje kan sudderen. Zodra je echt gaat zitten schrijven, vloeit jouw reflectie met gemak uit jouw pen.

5 manieren om te reflecteren

Onderin dit artikel vind je 33 reflectievragen die om op jouw jaar te reflecteren en te evalueren. Je kunt je eindejaarsreflectie op meerdere manieren aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld:

 1.  Iedere dag één vraag beantwoorden.
 2. Iedere week een reflectiemoment plannen, waarin je bijvoorbeeld een half uur neemt om 3 of 5 vragen te beantwoorden.
 3.  Alleen nadenken over jouw antwoorden, maar je kan er ook juist kort of uitgebreid over schrijven. "Wie schrijft die blijft" luidt een spreekwoord. In het geval van journalen is het heel mooi om achteraf terug te lezen wat je tijdens de andere reflectiemomenten van de vorige jaren hebt opgeschreven. Zo zie je jouw eigen groei nog beter en herinner je jezelf opnieuw aan lessen die je misschien al weer even vergeten was.
 4.  Een avond plannen met je partner of met leuke vrienden of familieleden en elkaar deze vragen stellen of de vragen met elkaar bespreken. Het levert weer eens andere type gesprekken op dan anders en je leert je dierbaren een stukje beter kennen. Bij uitstek in deze tijd is verbinding met elkaar opzoeken heel fijn. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het verrassend leuke en bijzondere gesprekken oplevert!
 5. Tijdens een wandeling buiten met jezelf of met een goede vriend, vriendin of je partner een aantal vragen met elkaar bespreken. Je kiest er bijvoorbeeld allebei 3 uit en stelt ze aan elkaar. Al wandelend is het soms makkelijker om te praten en kom je soms tot andere antwoorden, dan dat je dit zittend met elkaar over praat.
Reflection is looking back so the view of looking forward is even cleaner

Hoe pak je een eindejaarsreflectie aan?

Je kunt één van bovenstaande manieren kiezen of doe een combinatie van verschillende manieren. Van nature zijn we vaak geneigd om ongemakkelijke vragen over te slaan. Kies niet alleen de vragen die je leuk vindt en makkelijk kunt beantwoorden. Kies ook een paar vragen die wellicht wat confronterend voor je zijn, waar je wat minder naar uit kijkt om ze te beantwoorden. Hierin zit vaak juist jouw meeste groeipotentie! Laat je verrassen in wat er naar voren komt. Je kan ze natuurlijk ook allemaal beantwoorden, trek er dan wel een paar uur voor uit. 😉

Maak er in ieder geval een fijn en gezellig moment van. Ga je zelf lekker zitten schrijven, pak er dan in ieder geval jouw favoriete thee, lekkere warme chocolademelk of jouw favoriete drankje bij. Ga in het fijnste plekje in je huis zitten, pak je favoriete notitieboek erbij en zet je relaxt muziekje op als je dat fijn vindt. Reflecteren is een leuke en fijne invulling van me-time.

Persoonlijk vind ik het fijn om te reflecteren en de antwoorden op deze vragen te schrijven in mijn notitieboek. Zo schrijf ik het letterlijk uit mijn lijf en hoofd en kan ik het later ook nog eens teruglezen. Dit doe ik niet alleen jaarlijks, maar ook wekelijks. Voor verschillende thema's gebruik ik verschillende notitieboeken, zie hieronder een deel van mijn collectie. En ja, ik gebruik ze echt allemaal! :)

Reflecteren in je notitieboek

33 reflectievragen om het afgelopen jaar te evalueren

 1. Welk cijfer geef ik mijn jaar? En waarom?
 2. Wat ging er goed?
 3. Wat ging er niet goed of kon er beter?
 4. In welke 3 woorden kan ik dit jaar samenvatten?
 5. Hoe heb ik mij gevoeld?
 6. Waar ben ik dankbaar voor?
 7. Wie ben ik dankbaar?
 8. Waar heb ik mijn tijd aan besteed? Tip: maak bijvoorbeeld een top 10.
 9. Met wie heb ik mij omringd het afgelopen jaar?
 10. Hoe voelde ik mij in mijn omgeving?
 11. Wat heb ik dit jaar bereikt?
 12. Wat heb ik dit jaar niet bereikt, wat ik wel had willen bereiken?
 13. Wat is de grootste fout die ik dit jaar heb gemaakt?
 14. Wat moet ik onder ogen zien, wat ik liever niet wil zien?
 15. Wat is de meest waardevolle les die ik dit jaar hebt geleerd?
 16. Wat heb ik nog meer geleerd?
 17. Wat was mijn beste beslissing die ik het afgelopen jaar heb genomen?
 18. Waarin heb ik mij positief ontwikkeld?
 19. Op welke prestatie ben ik het meest trots?
 20. Wat was mijn leukste dag?
 21. Van welke drie dingen heb ik de meeste energie gekregen?
 22. Welke drie dingen hebben mij de meeste energie gekost?
 23. Welke doelen heb ik behaald dit jaar?
 24. Welke doelen heb ik niet behaald?
 25. Wat heeft mij ervan weerhouden om mijn doelen te bereiken?
 26. Welke goede gewoontes heb ik dit jaar geleerd?
 27. Welke gewoontes zijn vatbaar voor verbetering?
 28. Wat zou ik liever anders gedaan hebben?
 29. Wat is het mooiste compliment dat ik heb gekregen dit jaar?
 30. Wat was de grootste plezierige verrassing?
 31. Wat was de grootste onprettige verrassing?
 32. Met de kennis van nu, wat zou ik dit jaar anders hebben gedaan?
 33. Welke dingen laat ik achter mij in 2021 en neem ik niet meer mee in 2022?

Oefening om dit jaar mee af te sluiten

De antwoorden op deze vragen kun je gebruiken om een brief te schrijven aan het jaar 2021.
Schrijf in de brief:

 • Wat wil je achter je laten in 2021?
 • Wat wil je loslaten?
 • Wat neem je niet meer met je mee naar 2022

Op 31 december tijdens oud & nieuw, wanneer om 00.00 uur de klok slaat, steek je deze brief aan en kun je hem ritueel verbranden. Je kan er een kaarsje bij branden, maar je kan hem ook vastbinden aan een vuurpijl en hem de lucht in schieten! Of nou ja, met het vuurwerkverbod wordt het waarschijnlijk geen vuurpijl, maar een sterretje. 😉

Op naar 2022!

Het is tijd om 2021 achter ons te laten. Ik kijk enorm uit naar het nieuwe jaar! Ik wens je een heel fijn, leerzaam, gelukkig en bovenal een gezond 2022. Maak er iets moois van! Ter afsluiting één van mijn favoriete quotes. :)

If you want to make the world a better place, take a look at yourself and make a change. – Michael Jackson  

PS. Heb je nog een leuke aanvullende vraag om toe te voegen aan deze lijst? Laat het weten hieronder in een reactie!

Dit artikel is een update van het eerder verschenen artikel op VivianneKroone.nl. 

Over de schrijver
Vivianne Kroone staat bekend als de meest praktische hulp op het gebied van mailboxen in Nederland. Vivianne werkte zelf bijna 10 jaar als persoonlijke assistent toen ze besefte dat ze 50% van de tijd collega’s aan het trainen was in hoe ze hun mailbox beter konden gebruiken. Daarom doet ze dit nu dagelijks met de trainingen vanuit haar eigen bedrijf Mailbox Master. Haar klanten zijn onder anderen het WNF, de Belastingdienst en Sodexo Services Nederland.
Reactie plaatsen

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook training doen?