arrow_drop_up arrow_drop_down
6 maart 2020 
in E-mail

Update: Nieuwe zoekfunctie Outlook in aantocht

Outlook Zoeken verandert. Microsoft komt namelijk met een update van de Zoekfunctie in Outlook en voor andere Microsoft systemen. In dit artikel laat ik je zien wat er verandert in de Outlook Zoekfunctie, hoe je de nieuwe zoekfunctie nu al tot je beschikking kunt krijgen en hoe je hem handig gebruikt in je dagelijkse werk.

De zoekfunctie van Outlook, de een ergert zich er kapot aan, de ander kan er prima mee overweg. Ik krijg er tijdens trainingen in ieder geval altijd veel commentaar over te horen en ook vele vragen over.

Gisteren belde mijn man Ferdy mij op met de vraag: Hoe kom je ook al weer in Outlook bij de zoekfunctie? Zijn zoekbalk was namelijk wel te vinden, maar bij zijn collega stond deze niet op de welbekende vertrouwde plek.

Ctrl + E was mijn antwoord, de sneltoets voor Zoeken. En ik zei: “Waarschijnlijk heeft je collega de nieuwe zoekfunctie al!”

Dat klopte! Zijn zoekbalk stond op de nieuwe plek helemaal bovenin de blauwe balk, zoals in de afbeelding hieronder:

zoekfunctie outlook op nieuwe plek


Update juli 2020: De nieuwe zoekfunctie van Outlook is er

Inmiddels heeft Microsoft de nieuwe zoekfunctie in Outlook uitgerold. Dat betekent dat jouw Outlook de nieuwe zoekfunctie misschien al heeft. Heb je hem nog niet, dan zal je deze, wanneer je Office 365, Outlook 2016 of 2019 hebt, met één van de volgende updates tot je beschikking krijgen.

In deze nieuwe video leg ik je stap voor stap alles uit over de nieuwe zoekfunctie.

Ben je meer een lezer? Hieronder kun je mijn eerder geschreven uitleg over de nieuwe zoekfunctie bekijken.


Even een paar veel gestelde vragen over de nieuwe zoekfunctie hieronder op een rij:

Wat is het verschil tussen de oude en nieuwe zoekfunctie?

Er zijn een aantal verschillen te merken zodra je de nieuwe zoekfunctie in Outlook hebt geactiveerd. Om de verschillen duidelijk in beeld te brengen heb ik beide zoekfuncties even voor je naast elkaar in beeld gebracht.

Een aantal verschillen zullen je meteen opvallen:

  1. De locatie van de zoekbalk
  2. De zoekfunctie voor berichten en de zoekbalk voor functies (ja, die bestaat, het heette ‘Vertel wat u wil doen-functie’) zijn samengevoegd tot één zoekfunctie
  3. De sneltoets voor zoeken is nu naast Ctrl + E ook Alt + Q (geheugensteuntje: Q van Question)
  4. Ook de helpfunctie en contacten kunnen nu worden gevonden in de nieuwe zoekbalk.

Hoe werkt de Zoekfunctie nu?

Waar je voorheen allerlei verschillende zoekfuncties moest inschakelen voor aparte onderdelen in Outlook, is dat nu allemaal via één zoekbalk te bereiken. Een hele verbetering als je het mij vraagt.

Iets zoeken in Outlook gaat als volgt:

  1. Klik in de zoekbalk of gebruik de sneltoets Ctrl + E of Alt + Q
  2. Typ een zoekwoord in; dit kan zijn een onderwerp van een mail, een naam van een contact of een bepaalde functie in Outlook
  3. Je krijgt nu de volgende Zoeksuggesties van Outlook te zien:

A. Aanbevolen zoekopdrachten: Outlook stelt hier zoeksuggesties voor van onderwerpen die Outlook in het postvak vindt die te maken hebben met jouw zoekwoord.

B. Contactpersonen: Outlook stelt hier contactpersonen voor die te maken hebben met jouw zoekwoord.

C. Functies: Outlook stelt hier functies voor waar jij naar op zoek kunt zijn n.a.v. jouw zoekwoord.

D. Hulp krijgen bij: Outlook stelt hier voor om de Helpfunctie te starten m.b.t. jouw zoekwoord.

4. Klik op één van deze Zoeksuggesties of houd het bij het zoekwoord wat je reeds hebt ingevuld en druk op Enter.

5. Je krijgt meteen zoekresultaten in je beeldscherm te zien. Zijn er heel veel resultaten, dan kun je deze specifieker maken met Zoekfilters.

Zoekfilters: de beste verbetering in de nieuwe zoekfunctie

De verbetering waar ik persoonlijk het meest blij mee ben, is de directe bereikbaarheid van de Zoekfilters. Nadat je je zoekwoord hebt ingetypt, krijg je door te klikken op Huidige Postvak (5) de zoekfilters te zien.

Alhoewel het per persoon zal verschillen welke zoekfilters je het meest gebruikt zijn de volgende sowieso handig om aan te zetten: Zoeken in, Van, Hoofdtekst, Onderwerp, Bijlagen, Ontvangen, Verzonden.

Bij ‘Meer opties toevoegen’ (6) kan je instellen welke filters je wil zien zodra je op ‘Huidige postvak’ klikt om de filters in te vullen.

Inmiddels werk ik een paar weken met de nieuwe Zoekfunctie. Hoewel ik in het begin erg moest wennen aan de plek van de zoekbalk (Lang leven de sneltoets Ctrl + E), vind ik de nieuwe zoekfunctie al een hele verbetering ten opzichte van wat het was. Ik ben er blij mee!

Veel tijd kwijt aan e-mails zoeken en terug vinden? Verbeter je zoekskills! 🔍

Het doel van Microsoft is dat je met de nieuwe zoekfunctie eenvoudiger en sneller je e-mails en andere relevante informatie kunt terugvinden. Productiviteit is de kern van Outlook, zegt Microsoft, maar dan is het wel handig om te weten hoe je tot productiviteit komt i.p.v. dat je mailbox een blok aan je been is waarin je e-mails die je nodig hebt niet goed terug kan vinden.

Leer de zoekfunctie dus goed gebruiken en vind je e-mail veel makkelijker en sneller terug. In de video hierboven neem ik je stap voor stap door de nieuwe zoekfunctie heen.

Heb jij de oude zoekfunctie nog?

No problem, ook die kun je heel handig gebruiken. Je moet alleen even weten hoe. In de video hieronder leg ik je alle ins en outs uit van de vorige zoekfunctie in Outlook. Zo kan je zelfs met de oude zoekfunctie een stuk handiger leren zoeken in Outlook.

De officiële berichtgeving van Microsoft over de nieuwe zoekfunctie vind je op de website van Microsoft (op deze link) en via de Microsoft Techcommunity (hier).

Of je nu de oude of de nieuwe zoekfunctie hebt, het loont om je zoekskills te verbeteren en de zoekfunctie beter te leren en gebruiken. Heb je vragen over de zoekfunctie of over Outlook, laat het weten in een reactie onder dit artikel of stuur mij een bericht op vivianne@mailboxmaster.nl.

Vivianne Kroone 

Over de schrijver
Vivianne Kroone staat bekend als de meest praktische hulp op het gebied van mailboxen in Nederland. Vivianne werkte zelf bijna 10 jaar als persoonlijke assistent toen ze besefte dat ze 50% van de tijd collega’s aan het trainen was in hoe ze hun mailbox beter konden gebruiken. Daarom doet ze dit nu fulltime van uit haar eigen bedrijf. Haar klanten zijn onder anderen het WNF, de Belastingdienst en Sodexo Services Nederland.
mama groen
Door

mama groen

op 19 April 2020

ik wil weer terug naar vorige zoekbalk.hoe doe ik dat?

mama groen
Door

mama groen

op 5 May 2020

ik wil weer terug naar vorige zoekbalk.hoe doe ik dat?

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 3 July 2020

Er is geen keuzemogelijkheid in Outlook of je de nieuwe of de oude zoekfunctie wil. Wellicht dat je Microsoft kunt contacten met de vraag hoe je de update ongedaan kunt maken. Microsoft zal Outlook blijven updaten. Dat betekent wel dat je alle updates in de toekomst uit moet zetten en geen enkele nieuwe update van Outlook meer kunt doen. Zelf zou ik daar niet voor kiezen. Het doel van de updates is natuurlijk dat het product steeds verbeterd. Niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk, maar het is denk ik een kwestie van wennen.

tim
Door

tim

op 7 May 2020

Ik wil ook weer terug naar de oude zoekbalk. Hoe doe ik dat?

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 3 July 2020

Hoi Tim, Outlook heeft geen keuzemogelijkheid of je de nieuwe of de oude zoekfunctie wil. Wellicht dat je Microsoft kunt contacten met de vraag hoe je de update ongedaan kunt maken. Microsoft zal Outlook wel altijd blijven updaten. Dat betekent wel dat je alle updates in de toekomst uit moet zetten en geen enkele nieuwe update van Outlook meer kunt doen. Zelf zou ik daar niet voor kiezen. Het doel van de updates is natuurlijk dat het product steeds verbeterd. Niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk, maar het is denk ik een kwestie van wennen.

reier
Door

reier

op 11 June 2020

IK WIL TERUG!! WAT EEN RUKSYSTEEM!!

Cees van Buren
Door

Cees van Buren

op 15 June 2020

Ik wil ook terug naar vorige zoekbalk. Ik kan geen gekopieerde tekst plakken in nieuwe zoekbalk....Helemaal ruk..

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 3 July 2020

Hoi Cees, klopt de optie plakken met de rechtermuisknop lijkt eruit te zijn. Ik vermoed dat dit een foutje is en dat Microsoft dit nog gaat oplossen. In de tussentijd kun je wel plakken in de zoekfunctie met de sneltoets Ctrl + V 👍

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 8 September 2020

Hoi Cees, had je het al gezien? De nieuwe zoekfunctie heeft een update gekregen en je kunt inmiddels gelukkig weer plakken met je muis. In deze video laat ik je zien wat er nog meer veranderd is: https://youtu.be/uwiw-gwae20 Het is in ieder geval een fijne verbetering. Mocht je de optie nog niet hebben, dan komt deze vast mee met de volgende update. 👍

Frans
Door

Frans

op 19 June 2020

Vivianne, volgens mij ben jij de enige die het een nieuw fijn systeem vindt. Ik vind het inderdaad, zoals hierboven, RUK. Het zou fijn zijn als je op deze reacties reageert, zodat we de boel weer terug kunnen zetten....

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 3 July 2020

Hoi Frans, ik vermoed dat vooral de mensen die het niet fijn vinden reageren, maar dat terzijde. Outlook heeft geen keuzemogelijkheid of je de nieuwe of de oude zoekfunctie wil. Wellicht dat je Microsoft kunt contacten met de vraag hoe je de update ongedaan kunt maken. Microsoft zal Outlook wel altijd blijven updaten. Dat betekent wel dat je alle updates in de toekomst uit moet zetten en geen enkele nieuwe update van Outlook meer kunt doen. Zelf zou ik daar niet voor kiezen. Het doel van de updates is natuurlijk dat het product steeds verbeterd. Niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk, maar ik denk dat het een kwestie van wennen is.

Marinus
Door

Marinus

op 26 June 2020

Ik kan niet plakken in deze zoekbalk. Vind het ook niks maar dat terzijde het zal wellicht wennen. Maar ik wil kunnen plakken aub!

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 3 July 2020

Hoi Marinus, klopt de optie plakken met de rechtermuisknop lijkt eruit te zijn. Ik vermoed dat dit een foutje is en dat Microsoft dit nog gaat oplossen. In de tussentijd kun je wel plakken in de zoekfunctie met de sneltoets Ctrl + V 👍

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 8 September 2020

Ho Marinus, je kunt weer plakken in de zoekbalk met je muis! De nieuwe zoekfunctie heeft een update gekregen en ze hebben dit gelukkig weer toegevoegd. In deze video laat ik je zien wat er nog meer veranderd is: https://youtu.be/uwiw-gwae20 Mocht je de optie nu nog niet hebben, dan komt deze vast mee met de volgende update. :)

Tiny
Door

Tiny

op 10 July 2020

Helaas is met de nieuwe plaats voor de zoekfunctie ook de informatie van mijn e-mailadressen verdwenen. Voorheen zag ik op die plek in een oogopslag in welke map van welk (eigen) e-mailadres ik was. Ik kan dat nu niet meer zien.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 14 July 2020

Hoi Tiny, ik zie wat je bedoeld. Heb het net ook nog even getest en ben het met je eens dat het niet duidelijk is in welk postvak je zoekt. Wat je misschien helpt is even heel bewust op het Postvak In van een bepaald e-mailadres gaan staan, om vervolgens te klikken in de zoekbalk (of Ctrl + E te gebruiken). Een beetje onhandig misschien, maar zo weet je wel in welk postvak je zoekt. Zelf gebruik ik zoeken in 'Alle Postvakken' ook regelmatig. Maar ik kan mij voorstellen dat als je meer dan 4 mailboxen hebt, dat dit al snel onhandig wordt. Hoop toch dat deze tip je helpt :)

Reactie plaatsen

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook training doen?