Update: Nieuwe zoekfunctie Outlook in aantocht
06 maart 2020 
in E-mail

Update: Nieuwe zoekfunctie Outlook in aantocht

Outlook Zoeken verandert. Microsoft komt namelijk met een update van de Zoekfunctie in Outlook en voor andere Microsoft systemen. In dit artikel laat ik je zien wat er verandert in de Outlook Zoekfunctie, hoe je de nieuwe zoekfunctie nu al tot je beschikking kunt krijgen en hoe je hem handig gebruikt in je dagelijkse werk.

De zoekfunctie van Outlook, de een ergert zich er kapot aan, de ander kan er prima mee overweg. Ik krijg er tijdens trainingen in ieder geval altijd veel commentaar over te horen en ook vele vragen over.

Gisteren belde mijn man Ferdy mij op met de vraag: Hoe kom je ook al weer in Outlook bij de zoekfunctie? Zijn zoekbalk was namelijk wel te vinden, maar bij zijn collega stond deze niet op de welbekende vertrouwde plek.

Ctrl + E was mijn antwoord, de sneltoets voor Zoeken. En ik zei: “Waarschijnlijk heeft je collega de nieuwe zoekfunctie al!”

Dat klopte! Zijn zoekbalk stond op de nieuwe plek helemaal bovenin de blauwe balk, zoals in de afbeelding hieronder:

zoekfunctie outlook op nieuwe plek


Update juli 2020: De nieuwe zoekfunctie van Outlook is er

Inmiddels heeft Microsoft de nieuwe zoekfunctie in Outlook uitgerold. Dat betekent dat jouw Outlook de nieuwe zoekfunctie misschien al heeft. Heb je hem nog niet, dan zal je deze, wanneer je Office 365, Outlook 2016 of 2019 hebt, met één van de volgende updates tot je beschikking krijgen.

In deze nieuwe video leg ik je stap voor stap alles uit over de nieuwe zoekfunctie.

Ben je meer een lezer? Hieronder kun je mijn eerder geschreven uitleg over de nieuwe zoekfunctie bekijken.


Even een paar veel gestelde vragen over de nieuwe zoekfunctie hieronder op een rij:

Wat is het verschil tussen de oude en nieuwe zoekfunctie?

Er zijn een aantal verschillen te merken zodra je de nieuwe zoekfunctie in Outlook hebt geactiveerd. Om de verschillen duidelijk in beeld te brengen heb ik beide zoekfuncties even voor je naast elkaar in beeld gebracht.

Een aantal verschillen zullen je meteen opvallen:

  1. De locatie van de zoekbalk
  2. De zoekfunctie voor berichten en de zoekbalk voor functies (ja, die bestaat, het heette ‘Vertel wat u wil doen-functie’) zijn samengevoegd tot één zoekfunctie
  3. De sneltoets voor zoeken is nu naast Ctrl + E ook Alt + Q (geheugensteuntje: Q van Question)
  4. Ook de helpfunctie en contacten kunnen nu worden gevonden in de nieuwe zoekbalk.

Hoe werkt de Zoekfunctie nu?

Waar je voorheen allerlei verschillende zoekfuncties moest inschakelen voor aparte onderdelen in Outlook, is dat nu allemaal via één zoekbalk te bereiken. Een hele verbetering als je het mij vraagt.

Iets zoeken in Outlook gaat als volgt:

  1. Klik in de zoekbalk of gebruik de sneltoets Ctrl + E of Alt + Q
  2. Typ een zoekwoord in; dit kan zijn een onderwerp van een mail, een naam van een contact of een bepaalde functie in Outlook
  3. Je krijgt nu de volgende Zoeksuggesties van Outlook te zien:

A. Aanbevolen zoekopdrachten: Outlook stelt hier zoeksuggesties voor van onderwerpen die Outlook in het postvak vindt die te maken hebben met jouw zoekwoord.

B. Contactpersonen: Outlook stelt hier contactpersonen voor die te maken hebben met jouw zoekwoord.

C. Functies: Outlook stelt hier functies voor waar jij naar op zoek kunt zijn n.a.v. jouw zoekwoord.

D. Hulp krijgen bij: Outlook stelt hier voor om de Helpfunctie te starten m.b.t. jouw zoekwoord.

4. Klik op één van deze Zoeksuggesties of houd het bij het zoekwoord wat je reeds hebt ingevuld en druk op Enter.

5. Je krijgt meteen zoekresultaten in je beeldscherm te zien. Zijn er heel veel resultaten, dan kun je deze specifieker maken met Zoekfilters.

Zoekfilters: de beste verbetering in de nieuwe zoekfunctie

De verbetering waar ik persoonlijk het meest blij mee ben, is de directe bereikbaarheid van de Zoekfilters. Nadat je je zoekwoord hebt ingetypt, krijg je door te klikken op Huidige Postvak (5) de zoekfilters te zien.

Alhoewel het per persoon zal verschillen welke zoekfilters je het meest gebruikt zijn de volgende sowieso handig om aan te zetten: Zoeken in, Van, Hoofdtekst, Onderwerp, Bijlagen, Ontvangen, Verzonden.

Bij ‘Meer opties toevoegen’ (6) kan je instellen welke filters je wil zien zodra je op ‘Huidige postvak’ klikt om de filters in te vullen.

Inmiddels werk ik een paar weken met de nieuwe Zoekfunctie. Hoewel ik in het begin erg moest wennen aan de plek van de zoekbalk (Lang leven de sneltoets Ctrl + E), vind ik de nieuwe zoekfunctie al een hele verbetering ten opzichte van wat het was. Ik ben er blij mee!

Veel tijd kwijt aan e-mails zoeken en terug vinden? Verbeter je zoekskills! 🔍

Het doel van Microsoft is dat je met de nieuwe zoekfunctie eenvoudiger en sneller je e-mails en andere relevante informatie kunt terugvinden. Productiviteit is de kern van Outlook, zegt Microsoft, maar dan is het wel handig om te weten hoe je tot productiviteit komt i.p.v. dat je mailbox een blok aan je been is waarin je e-mails die je nodig hebt niet goed terug kan vinden.

Leer de zoekfunctie dus goed gebruiken en vind je e-mail veel makkelijker en sneller terug. In de video hierboven neem ik je stap voor stap door de nieuwe zoekfunctie heen.

Heb jij de oude zoekfunctie nog?

No problem, ook die kun je heel handig gebruiken. Je moet alleen even weten hoe. In de video hieronder leg ik je alle ins en outs uit van de vorige zoekfunctie in Outlook. Zo kan je zelfs met de oude zoekfunctie een stuk handiger leren zoeken in Outlook.

De officiële berichtgeving van Microsoft over de nieuwe zoekfunctie vind je op de website van Microsoft (op deze link) en via de Microsoft Techcommunity (hier).

Of je nu de oude of de nieuwe zoekfunctie hebt, het loont om je zoekskills te verbeteren en de zoekfunctie beter te leren en gebruiken. Heb je vragen over de zoekfunctie of over Outlook, laat het weten in een reactie onder dit artikel of stuur mij een bericht op vivianne@mailboxmaster.nl.

Vivianne Kroone 

Over de schrijver
Vivianne Kroone staat bekend als de meest praktische hulp op het gebied van mailboxen in Nederland. Vivianne werkte zelf bijna 10 jaar als persoonlijke assistent toen ze besefte dat ze 50% van de tijd collega’s aan het trainen was in hoe ze hun mailbox beter konden gebruiken. Daarom doet ze dit nu dagelijks met de trainingen vanuit haar eigen bedrijf Mailbox Master. Haar klanten zijn onder anderen het WNF, de Belastingdienst en Sodexo Services Nederland.
mama groen
Door

mama groen

op 19 Apr 2020

ik wil weer terug naar vorige zoekbalk.hoe doe ik dat?

mama groen
Door

mama groen

op 05 May 2020

ik wil weer terug naar vorige zoekbalk.hoe doe ik dat?

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 03 Jul 2020

Er is geen keuzemogelijkheid in Outlook of je de nieuwe of de oude zoekfunctie wil. Wellicht dat je Microsoft kunt contacten met de vraag hoe je de update ongedaan kunt maken. Microsoft zal Outlook blijven updaten. Dat betekent wel dat je alle updates in de toekomst uit moet zetten en geen enkele nieuwe update van Outlook meer kunt doen. Zelf zou ik daar niet voor kiezen. Het doel van de updates is natuurlijk dat het product steeds verbeterd. Niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk, maar het is denk ik een kwestie van wennen.

tim
Door

tim

op 07 May 2020

Ik wil ook weer terug naar de oude zoekbalk. Hoe doe ik dat?

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 03 Jul 2020

Hoi Tim, Outlook heeft geen keuzemogelijkheid of je de nieuwe of de oude zoekfunctie wil. Wellicht dat je Microsoft kunt contacten met de vraag hoe je de update ongedaan kunt maken. Microsoft zal Outlook wel altijd blijven updaten. Dat betekent wel dat je alle updates in de toekomst uit moet zetten en geen enkele nieuwe update van Outlook meer kunt doen. Zelf zou ik daar niet voor kiezen. Het doel van de updates is natuurlijk dat het product steeds verbeterd. Niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk, maar het is denk ik een kwestie van wennen.

reier
Door

reier

op 11 Jun 2020

IK WIL TERUG!! WAT EEN RUKSYSTEEM!!

Cees van Buren
Door

Cees van Buren

op 15 Jun 2020

Ik wil ook terug naar vorige zoekbalk. Ik kan geen gekopieerde tekst plakken in nieuwe zoekbalk....Helemaal ruk..

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 03 Jul 2020

Hoi Cees, klopt de optie plakken met de rechtermuisknop lijkt eruit te zijn. Ik vermoed dat dit een foutje is en dat Microsoft dit nog gaat oplossen. In de tussentijd kun je wel plakken in de zoekfunctie met de sneltoets Ctrl + V 👍

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 08 Sep 2020

Hoi Cees, had je het al gezien? De nieuwe zoekfunctie heeft een update gekregen en je kunt inmiddels gelukkig weer plakken met je muis. In deze video laat ik je zien wat er nog meer veranderd is: https://youtu.be/uwiw-gwae20 Het is in ieder geval een fijne verbetering. Mocht je de optie nog niet hebben, dan komt deze vast mee met de volgende update. 👍

Frans
Door

Frans

op 19 Jun 2020

Vivianne, volgens mij ben jij de enige die het een nieuw fijn systeem vindt. Ik vind het inderdaad, zoals hierboven, RUK. Het zou fijn zijn als je op deze reacties reageert, zodat we de boel weer terug kunnen zetten....

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 03 Jul 2020

Hoi Frans, ik vermoed dat vooral de mensen die het niet fijn vinden reageren, maar dat terzijde. Outlook heeft geen keuzemogelijkheid of je de nieuwe of de oude zoekfunctie wil. Wellicht dat je Microsoft kunt contacten met de vraag hoe je de update ongedaan kunt maken. Microsoft zal Outlook wel altijd blijven updaten. Dat betekent wel dat je alle updates in de toekomst uit moet zetten en geen enkele nieuwe update van Outlook meer kunt doen. Zelf zou ik daar niet voor kiezen. Het doel van de updates is natuurlijk dat het product steeds verbeterd. Niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk, maar ik denk dat het een kwestie van wennen is.

Marinus
Door

Marinus

op 26 Jun 2020

Ik kan niet plakken in deze zoekbalk. Vind het ook niks maar dat terzijde het zal wellicht wennen. Maar ik wil kunnen plakken aub!

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 03 Jul 2020

Hoi Marinus, klopt de optie plakken met de rechtermuisknop lijkt eruit te zijn. Ik vermoed dat dit een foutje is en dat Microsoft dit nog gaat oplossen. In de tussentijd kun je wel plakken in de zoekfunctie met de sneltoets Ctrl + V 👍

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 08 Sep 2020

Ho Marinus, je kunt weer plakken in de zoekbalk met je muis! De nieuwe zoekfunctie heeft een update gekregen en ze hebben dit gelukkig weer toegevoegd. In deze video laat ik je zien wat er nog meer veranderd is: https://youtu.be/uwiw-gwae20 Mocht je de optie nu nog niet hebben, dan komt deze vast mee met de volgende update. :)

Tiny
Door

Tiny

op 10 Jul 2020

Helaas is met de nieuwe plaats voor de zoekfunctie ook de informatie van mijn e-mailadressen verdwenen. Voorheen zag ik op die plek in een oogopslag in welke map van welk (eigen) e-mailadres ik was. Ik kan dat nu niet meer zien.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 14 Jul 2020

Hoi Tiny, ik zie wat je bedoeld. Heb het net ook nog even getest en ben het met je eens dat het niet duidelijk is in welk postvak je zoekt. Wat je misschien helpt is even heel bewust op het Postvak In van een bepaald e-mailadres gaan staan, om vervolgens te klikken in de zoekbalk (of Ctrl + E te gebruiken). Een beetje onhandig misschien, maar zo weet je wel in welk postvak je zoekt. Zelf gebruik ik zoeken in 'Alle Postvakken' ook regelmatig. Maar ik kan mij voorstellen dat als je meer dan 4 mailboxen hebt, dat dit al snel onhandig wordt. Hoop toch dat deze tip je helpt :)

irma j
Door

irma j

op 01 Nov 2020

ik wil ook terug. Moet steeds de oude zoekterm verwijderen.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Microsoft heeft inmiddels een update van de nieuwe zoekfunctie uitgebracht en weer wat dingen veranderd. Hopelijk is dit nu voor je opgelost?!

Kitty Raaphorst
Door

Kitty Raaphorst

op 03 Nov 2020

Ik wil ook terug, vreselijke verandering!!! ik gebruik de zoekfunctie nogal vaak maar nu krijg ik er pijn in mijn nek van. is er niet een manier om hem wat lager te zetten bv -onder het lint-

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Hoi Kitty, de optie om de plek van de zoekfunctie te veranderen is er helaas niet. Je kan wel je Outlook scherm minimaliseren en wat lager in je beeldscherm plaatsen.

Esther
Door

Esther

op 03 Nov 2020

Eens, vind het ook absoluut geen verbetering! Jammer dat er geen keuze optie is en de oude mogelijkheid terug te krijgen is :(

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Die is er inderdaad helaas niet Esther, hopelijk went de nieuwe zoekfunctie snel. Microsoft heeft inmiddels een update van de nieuwe zoekfunctie gedaan, daar zijn wat dingen in verbetert. Weet dat je ook altijd een suggestie kan geven aan Microsoft over functies. Dat kan op dit platform: https://outlook.uservoice.com/forums/322590-outlook-2016-for-windows

Ids
Door

Ids

op 03 Dec 2020

Hoe kan ik op zoekwoord zoeken in (bijv.) alleen de inbox? Nu zoekt hij standaard in alles.

Ids
Door

Ids

op 03 Dec 2020

Zojuist hoorde ik dat je dan moet kiezen voor "huidige map". Het wordt er allemaal niet makkelijker op!

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Dat klopt, maar je kan via Bestand -> Opties -> Tabblad Zoeken instellen in welke map je wil dat Outlook standaard zoekt. Misschien helpt dit je om het toch iets makkelijker te maken.

Anneke
Door

Anneke

op 15 Dec 2020

Vivianne, gisteren de nieuwe zoekbalk gekregen en daar werd ik niet blij van. ik beheer ongeveer 20 mailboxen en de zoekbalk staat nu op de plek waar je voorheen kon zien in welke mailbox je aan het werk was. Ik begrijp dat je de oude zoekbalk niet terug kan krijgen maar weet je of het wel mogelijk is dat de aanduiding van de onderhanden mailbox weer zichtbaar wordt?

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Hoi Anneke, helaas is dat op dit moment inderdaad niet meer zichtbaar. Ik snap dat dit vervelend is en je bent ook niet de enige die ik hierover hoor. Microsoft heeft tegenwoordig een platform waar je al user een suggestie kan doen voor functies of naar oplossingen kan zoeken. Deze vind je hier: https://outlook.uservoice.com/forums/322590-outlook-2016-for-windows Wellicht staat jouw vraag/suggestie er al tussen of kan je deze zelf initiëren bij Microsoft.

Corrie
Door

Corrie

op 07 Jan 2021

Dag Vivianne, Onze leidinggevende stuurde de link naar je uitleg door naar het secretariaat. Ik had inderdaad al in de gaten dat de zoekbalk niet op de 'juiste' plaats stond en toen Ctrl-e gebruikt. Omdat kennelijk alleen klagers antwoorden, meld ik ook maar iets. Het zal wennen worden, maar het gaat vast wel lukken. Ik dacht, dat ik best wel veel wist van mailboxen ondertussen, maar ik wist niet van de andere zoekmogelijkheden in Outlook, dus ik heb heel wat bijgeleerd. Dank dus.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Hoi Corrie, wat super leuk dat je dit deelt en om dat van je te horen. Top dat je wat hebt bijgeleerd, het blog heb ik ook met die bedoeling gemaakt. :)

Monique Wienen
Door

Monique Wienen

op 26 Jan 2021

Wat ik ook intyp bij de zoekfunctie (windows 10) ik krijg constant de melding: geen resultaten. Wat kan ik doen? bvd

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Hoi Monique, bedoel je de zoekfunctie in Outlook of van Windows? Windows Zoeken is helaas niet mijn specialiteit, met Outlook zoeken kan ik je misschien wel verder helpen. Let me know. :)

kathinka
Door

kathinka

op 27 Jan 2021

Heel veel dank dat zoekfunctie weg is. Ik werk hier heel veel mee. Heel onhandig dat ik nu stap extra moet doen.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Hoi Kathinka, haha ik heb Outlook niet ontworpen dus ik denk dat je daar Microsoft voor moet bedanken. Dit blog is puur bedoeld om je te informeren over de nieuwe zoekfunctie en hoe je er wel handig mee kunt werken. Wat is er nu precies weg aan je zoekfunctie? Weet dat je in Outlook altijd snel bij de zoekfunctie kan komen met de sneltoets Ctrl + E of Ctrl + Q.

Marco
Door

Marco

op 08 Mar 2021

Ik beheer ook meerdere mailboxen en het zoeken in alle postvakken werkt niet. Als ik weet in welk postvak de mail staat wordt deze direct gevonden. Als ik de zoekopdracht vanuit een andere mailbox uitvoer dan wordt de mail niet gevonden. Super onhandig want je weet niet altijd op voorhand in welke mailbox de mail staat die je zoekt. Super onhandig dit.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 11 Mar 2021

Hoi Marco, het zoeken in Alle postvakken kan ook nog steeds met de nieuwe zoekfunctie. Die functie is niet verwijderd, hij zit alleen op een andere plek. Microsoft heeft daarvoor inmiddels weer een update gedaan, zodat die weer op een handigere plek komt. Hopelijk heb je die update snel tot je beschikking. Voor nu: als je in de zoekfunctie staat, heb je link in het Outlook lint de knop 'Alle postvakken' staan. Hopelijk lukt het zo. :)

Claudia
Door

Claudia

op 22 Apr 2021

Ik werk ook met meerdere mailboxen en zoeken in 'Alle postvakken' levert niet het gewenste zoekresultaat op. Hij vindt gewoon niet de opgeslagen mailtjes. In de vorige zoekfunctie kon je kiezen voor zoeken in submappen. Deze optie zie ik zo 1-2-3 niet terug.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 14 May 2021

Hoi Claudia, vervelend dat je toch niet al je mailtjes kan terugvinden. Zoeken in submappen kan nog steeds. Als je in de zoekfuncties staat, zie je links in de Outlook werkbalk een aantal opties staan zoals Huidige postvak, Huidige map en ook 'Alle submappen'. Dat is hetzelfde gebleven als voorheen. Hopelijk helpt dit toch een beetje. :)

André
Door

André

op 10 May 2021

Suggesties die als pull down bij search verschijnen, verhinderen om de snelkeuze tegels te kiezen in de bijbehorende ribbon. Dit maakt het zoeken niet gemakkelijker, en daardoor zeker geen verbetering wat mij betreft.

sandra hommersom
Door

sandra hommersom

op 03 Sep 2021

Leuk artikel, maar sinds enige tijd vindt deze zoekfunctie van outlook bijna geen resultaten meer. Zelfs als ik de mail waar ik naar zoek in mijn scherm zie, zijn er volgens outlook geen resultaten. Ook collega's hebben dit probleem.

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 13 Sep 2021

Hoi Sandra, dan zou ik dat zeker even aankaarten bij jullie ICT afdeling, want dat hoort uiteraard niet zo te zijn. Hoop dat ze er iets aan kunnen doen. :)

Stefan Van Campenhout
Door

Stefan Van Campenhout

op 18 Nov 2021

Hier het zelfde. Sinds een paar dagen nieuwe zoekfunctie. Hij kan geen resultaten meer terug geven van vb. contactpersonen. Dienst ICT heeft hier voorlopig ook geen oplossing voor.

Vivianne Kroone
Christel
Door

Christel

op 03 Dec 2021

Hey, ik kan in de outlook app niet meer zoeken op mail-adressen. Mijn collega's kunnen dit wel nog. Enig idee hoe ik dit moet oplossen?

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 28 Apr 2022

Hey Christel, dat is vreemd. Heb je de Outlook app al een keer verwijderd van je telefoon en opnieuw geïnstalleerd? Mocht dit niet helpen, dan kan je het beste even met de ICT afdeling van jullie organisatie contact opnemen. Zij kunnen ook met je meekijken wat er precies mis gaat. :)

Wendy
Door

Wendy

op 04 Apr 2022

Kun je de zoekbalk ook verplaatsen? Ik zoek zelden en nu neem de zoekbalk enorm veel ruimte in boven mijn scherm (heb net een nieuwe pc en dat was bij de oude niet het geval).

Wendy
Door

Wendy

op 04 Apr 2022

*neemt

Vivianne Kroone
Door

Vivianne Kroone

op 28 Apr 2022

Hoi Wendy, het is helaas momenteel niet mogelijk om de zoekbalk te verplaatsen in de huidige versie van Outllook.

Evelien
Door

Evelien

op 07 Dec 2022

Hey Vivianne, je geeft supergoede info! Kan ik ook zorgen dat de zoekresultaten in mijn agenda standaard gefilterd worden op bijvoorbeeld items van 2023? Groetjes, Eveliehn

Reactie plaatsen

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook training doen?